ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ

Εφαρμογές Μοριακής Βιολογίας - Μοριακή Γενετική - Διαγνωστικοί Δείκτες

Ανάπτυξη φαρμάκων και εξατομικευμένη θεραπεία
ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Κ. Λιαδάκη
ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΕΣ Κ. Λιαδάκη, Β. Σκαμνάκη, Α.-Μ. Ψαρρά, Χρ. Μήτσος, Δ. Λεωνίδας, Στ. Παπουτσοπούλου

ΜΑΘΗΣΙΑΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, οι φοιτητές αναμένεται:

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ
Στο μάθημα περιγράφονται τα στάδια από την ανακάλυψη και ανάπτυξη των φαρμάκων μέχρι τη διάθεσή τους στην αγορά. Συγκεκριμένα, το μάθημα εστιάζεται στην ανάλυση των βασικών αρχών που διέπουν τη δράση των φαρμάκων και στην ταυτοποίηση νέων πιθανών στόχων τους. Επίσης αναλύονται οι κλινικές εφαρμογές του ταχύτατα αναπτυσσόμενου κλάδου της φαρμακογονιδιωματικής, ο οποίος στοχεύει στην εξατομικευμένη θεραπεία με  φάρμακα προσαρμοσμένα στο γενετικό προφίλ του κάθε ασθενούς.
Αναλυτικά, το μάθημα περιλαμβάνει τις ακόλουθες διαλέξεις

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Αξιολογείται η απόδοση των φοιτητών στην απόκτηση βασικής γνώσης και η επίδοσή τους στη δημόσια παρουσίαση ενός θέματος που εμπίπτει στο αντικείμενο του μαθήματος. Αναλυτικά:
1. Η απόκτηση βασικής γνώσης αξιολογείται μέσω γραπτών εξετάσεων στο σύνολο της ύλης στο τέλος του εξαμήνου. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν ερωτήσεις ελεύθερης ανάπτυξης (70-80 μονάδες), ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής και προτάσεις για τις οποίες ο φοιτητής πρέπει να απαντήσει αν είναι σωστές ή λάθος (20-30 μονάδες). Ο βαθμός που προκύπτει αντιστοιχεί στο 70% του συνολικού βαθμού.
2. Οι φοιτητές καλούνται να εκπονήσουν εργασία την οποία παρουσιάζουν δημόσια σε ομάδες των 2 ατόμων. Στην εργασία αυτή οι φοιτητές καλούνται να αναπτύξουν ένα θέμα που επιλέγεται από τους διδάσκοντες, στο πλαίσιο του οποίου επιβάλλεται η αναζήτηση και η κριτική μελέτη βιβλιογραφίας από έγκριτα επιστημονικά διεθνή περιοδικά. Η βαθμολογία των φοιτητών βασίζεται στην άνεση κατά την παρουσίαση του άρθρου και στην εις βάθος κατανόηση του θέματος, στο οποίο αυτό αναφέρεται. Μετά το πέρας της παρουσίασης, οι φοιτητές δέχονται ερωτήσεις από τους διδάσκοντες ώστε να αξιολογηθούν για τις θεωρητικές τους γνώσεις γύρω από το αντικείμενο της παρουσίασης. Ο βαθμός της παρουσίασης αντιστοιχεί στο 30% του συνολικού βαθμού του μαθήματος.
Τα κριτήρια αξιολόγησης προσδιορίζονται ρητά στην έναρξη των διαλέξεων και δημοσιοποιούνται στους φοιτητές μέσω της ιστοσελίδας του μαθήματος.  
ΣΥΝΙΣΤΩΜΕΝΗ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Προτεινόμενη Βιβλιογραφία :

Βασική και Κλινική Φαρμακολογία (2009), KatzungB1ηέκδοση, Εκδόσεις Broken Hill Publishers LTD.
Goodman & Gilman’s The Pharmacological Basis of Therapeutics, Brunton L (2015). 2η έκδοση, Εκδόσεις BrokenHillPublishers LTD.
Color Atlas of Pharmacology (2005). Lullmann H, Mohr K, Hein L, Bieger D, 3ηέκδοση, Thieme.

Συναφή επιστημονικά περιοδικά:
Pharmacology and Pharmacogenomics
The Pharmacogenomics Journal
Journal of PersonalizedMedicine
Pharmacogenetics and Genomics
European Journal of Pharmacology
MolecularPharmacology
Advances in Pharmacology